Archief van: Enkhuizen

Enkhuizen een prachtige havenstad aan het IJsselmeer.

De Westerkerk of Sint Gommaruskerk


Westerkerk-vanaf-Staverse-poortje

Vanuit de Compagnieshaven door het Staverse poortje rechtdoor over deze brug

UNESCO Monumentenlijst


De Westerkerk is 30 meter breed, 70 meter lang en inwendig 17 meter hoog. In de kerk, waarvan het karakter behouden is gebleven, vinden we de volgende bezienswaardige onderdelen: het koorhek (1547), de preekstoel (1566), het orgel (1549) en de librije (16e en 17e eeuw). Ook de zerkenvloer is nog origineel. De kerk staat op Unesco lijst bij de ‘top 100′ van de Nederlandse monumenten.

In de 20e eeuw was men het niet eens over het bouwjaar. In 2000 heeft een onderzoek plaatsgevonden naar de jaarringen van het gebruikte hout. Men heeft vastgesteld dat de bouw rond 1470 moet hebben plaatsgevonden. Het klokhuis is op basis van een dergelijk onderzoek ouder dan 1519.

De-Westerkerk-Enkhuizen

Westerkerk gebouwd in fasen


De Westerkerk is in drie fasen gebouwd. Dat is zichtbaar aan de afstanden tussen de pilaren. Bouwfasen één en twee dateren uit 1470/1480 respectievelijk 1490. Het jongste kaphout dateert van 1516. De Westertoren (1519) moet direct na de bouw van de kerk zijn gebouwd.

Aanbouwen: Doopkapel, Kosterswoning, Kerkhofomheining, toegangshek, 4 portalen. De portalen: De as van de kerk ligt op de heilige oost-westlijn. Het westportaal was de oorspronkelijke toegang tot de kerk. Nu bevindt zich aan iedere kant van de kerk een toegangsportaal, deze drie werden in de 16e en 17e eeuw aangebouwd.

De vloer bestaat uit grafzerken waaronder 1600 graven liggen. Er is weinig van over wegens de napoleontische tijd zonder wapens en titels. De oudste steen dateert uit 1460. Het houten koorhek werd in de 16e eeuw gemaakt in de vroeg-renaissancistische stijl. Het wapen van keizer Karel V staat aan de oostkant.

De orgelkas uit 1547 is in 2010/11 gerestaureerd. Oorspronkelijk gebouwd door Hendrik Niehoff. Tussen 1679 en 1683 omgebouwd en in 1837 weer aangepast.

De preekstoel met trap en klankbord is uit 1568. Op de zijpanelen staan de vier evangelisten, in het midden Johannes de Doper. Op het achterpaneel staat Mozes, die de tafelen met de tien geboden vasthoudt.

Rond 1700 werd het goudleren behang van de kerkenraadskamer gemaakt naar een patroon van Daniël Marot (zelfde als in Huis ten Bosch). Bij de restauratie in de jaren vijftig is het op linnen geplakt, het linnen en het leer trokken ongelijk en het begon te scheuren. In 2001 heeft de restauratie € 65.000 gekost. De 27 stoelen met leren bekleding moeten nog worden gerestaureerd.

De kerkenraadskamer wordt soms verhuurd voor kleine bijeenkomsten.

Tegenwoordig is het gebouw in beheer bij de Stichting Westerkerk en wordt gebruikt als cultureel centrum. Er worden tentoonstellingen gehouden. Jaarlijks is er in het 1e weekend van april een lentefair en in november een winterfair. Voor kerkdiensten was het gebouw de laatste jaren vrijwel alleen in gebruik op kerstavond.

Friese Klokkenstoel uit 1519


Deze met hout omklede Friese klokkenstoel is 20 meter hoog en dateert uit 1519. De toren is in 1609 verhoogd in verband met plaatsing van het uurwerk.

De binnenkant is gemaakt van afgekeurde scheepsmasten. Om de buitenkant is in 1877 een witgeschilderde, houten betimmering gemaakt waardoor niet opvalt dat het klokhuis scheef staat. Het klokhuis deed ook dienst om brandslangen te drogen.

In het klokhuis hangen twee klokken. Het uurwerk is afkomstig van de Zuidertoren en dateert uit 1524. Het werd in 1603 in het klokhuis geplaatst dat in 1609 werd verhoogd en van wijzerplaten voorzien.

In 1754 werd het uurwerk omgebouwd tot een slingeruurwerk met ankergang. Tot 1754 was er een waag of foliot boven het uurwerk waardoor dit niet zuiver genoeg op tijd liep. In de zeventiger jaren probeerde de koster van de Westerkerk het uurwerk weer op gang te krijgen. Uiteindelijk werd het tussen 1990 en 1993 grondig gerestaureerd door de stichting tot behoud van het torenuurwerk en daarbij via een radiosignaal aangesloten op de atoomklok in Frankfurt zodat het altijd de juiste tijd aangeeft.

Het-houten-Klokkenhuis-Enkhuizen

Van dit type staan er in Nederland nog drie waaronder één in Sneek.

Bekijk onze zeilboten huren

Enkhuizen aan het IJsselmeer


Enkhuizen is een stad en gemeente in de provincie Noord Holland, in de streek West-Friesland. Onder de stad Enkhuizen valt ook een deel van het dorpje Oosterdijk.
Een eeuwenoud stadje aan het IJsselmeer met een bijzonder rijke geschiedenis.
Enkhuizen is ongeveer rond het jaar 1000 ontstaan. Het dorp verkreeg in 1355 stadsrechten.
Zeshonderd jaar geleden was het een haven- en vissersdorp aan de Zuiderzee.
Aan het eind van de Middeleeuwen werden er havens gegraven en vestingwerken aangelegd. Dat leidde tot een bloeitijd in de zeventiende eeuw.

Drommedaris


De Zuiderpoort of Drommedaris werd omstreeks 1540 gebouwd ter verdediging van de haventoegangen. De toren is in 1649-1659 opgetrokken tot de tegenwoordige hoogte. In de achttiende eeuw kreeg de poort de naam De Drommedaris. Na 1659 is deze in gebruik geweest als wachtkazerne, gevangenis, accijnskantoor, spinnerij-weverij en telegraafkantoor en vanaf 1958 is de Drommedaris een Cultureel Centrum. Het carillon dateert van 1677 en is vervaardigd door Pieter Hemony en bestaat nu uit 44 klokken.

Drommedaris-Enkhuizen

Enkhuizen en de VOC


De Verenigde Oostindische Compagnie was in de 17e en 18e eeuw de grootste handelsonderneming ter wereld die met zijn prachtige schepen naar Aziatische landen reisde om handel te drijven. Door de gunstige ligging aan het IJsselmeer was Enkhuizen één van de belangrijkste steden met een eigen VOC kamer en de grootste haringvloot der Nederlanden. In het historische centrum met maar liefst 366 unieke rijksmonumenten (zoals de verdedigingstoren Drommedaris), beleef je hier de Gouden Eeuw opnieuw.

WINDKRACHT 5 Zeilboot huren Enkhuizen


Zeilbotenverhuur Windkracht 5 verhuurt nieuwe Bavaria kajuitzeiljachten vanuit de Compagnieshaven Enkhuizen.
De Windkracht 5 vloot: een Bavaria 3 x 34, 37 (2x). 37-2, 41, en C42 en de C45 ligt aan steigers A en kop H.
Onze zeiljachten zijn luxe uitgerust met: warm water, douche, fornuis, oven, koelbox, verwarming, automatische zwemvesten, marifoon en plotter. De grotere jachten hebben tevens: stuurautomaat, AIS, boegschroef en bimini.
Naast onze service bieden wij u een schoon en goed onderhouden zeiljacht voor een korte of langere huurperiode.
Wilt u een betrouwbare zeilboot huren kom dan naar Windkracht 5 in Enkhuizen.

Vanuit moderne Compagniehaven vaart u zo het IJsselmeer op richting: Markermeer (Edam, Monnickendam, HoornVolendam, Amsterdam), Medemblik, Den Oever, Urk, Friesland (Harlingen, Hindelopen, Lemmer, Stavoren) of de Waddenzee (Texel, Vlieland, Terschelling).


Compagnieshaven Windkracht 5

Cultuur in Enkhuizen


Enkhuizen is een gezellig plaatsje aan het IJsselmeer en kent naast de Compagnieshaven de oude binnenhaven voor het ware Wein, Weib und Gesang. Eten bij de Admiraal, een biertje happen bij ‘t Kleine Café (aan de haven) en ontbijten met verse broodjes van Bakkerij Piet Rood in de Westerstraat.

Evenementen in Enkhuizen


De Westfriese Waterweken, de Klipperrace en het Jazzfestival zijn een greep uit de vele evenementen die jaarlijks worden georganiseerd.

In het Zuiderzeemuseum tonen ambachtslieden hun werk en krijg je een indruk van het leven aan zee.

Ook het Flessenscheepjes-, Visserij- en het Enkhuizer Almanak-museum zijn een bezoek waard.

Gezinnen met jonge kinderen mogen Sprookjeswonderland zeker niet overslaan.

Cinema Enkhuizen (Paktuinen 1)
Zeven keer per week wordt er een actuele film vertoond, met middag-, kindervoorstellingen en op donderdag- en vrijdagavond een premierefilm.

Drommedaris (Paktuinen 1)
Unieke locatie voor theater, film, muziek, comedy en kleinkunst.

Stichting de Westerkerk (Westerstraat 138)
In 2001 geheel gerestaureerd en sindsdien voorzien van allerlei voorzieningen voor diners.

Gitaarsalon (Westerstraat 217)
Een intiem concertpodium om de gitaarmuziek onder de mensen te brengen. Beleef de akoestiek van de gitaar in huiselijke sfeer.

De Nieuwe Doelen (Spoorstraat 2)
Een cultureel centrum met diverse mogelijkheden

Pepper’s Jazz-Club (Peperhuis, Wierdijk 12)
Enkhuizen is wereldberoemd vanwege de jazzmuziek. Bij deze jazzclub worden 9 keer per jaar clubmiddagen georganiseerd waar jazz uiteraard centraal staat.

Jongerencentrum Cayen (Peperstraat 2)
Een prachtig cafe en een poppodium. Het is de plek voor jongeren die het beste van zichzelf en van hum omgeving willen maken, waar zij kunnen bijpraten en ontspannen.

Muziekkring Enkhuizen (Nutszaal, Patershof 4)
Hier worden 6 kamermuziekconcerten georganiseerd. De zaal staat bekend om de perfecte akoestiek, die geroemd wordt door zowel musici als bezoekers.

De Havens van Enkhuizen

Stadhuis-Enkhuizen

Bouwstijl : soberder Hollands Classicisme


Rechts achter het stadhuis ziet u een witte brug.

Over deze brug wandelt u rechtdoor zo door het Staverse Poortje de Compagnieshaven binnen.

Hier vindt u Zeilbotenverhuur Windkracht 5!

Stadhuis Enkhuizen


Het stadhuis is gebouwd in 1686-1688 naar ontwerp van de Amsterdamse architect Steven Vennekool, een leerling van Jacob van Campen. Er bestaat dan ook enige gelijkenis tussen het Enkhuizer stadhuis en het paleis op de Dam in Amsterdam.

Links van de ingang een in Mechelen gegoten kanon, in 1622 buit gemaakt op Duinkerker kapers. Vondel beschrijft deze gebeurtenis in een gedicht dat boven het kanon hangt.

Aan het balkon in het opengeslagen wetboek, de oorkonde voor het verlenen van het Poortrecht aan Enkhuizen op 4 april 1356 door de graaf van Holland.

“Candide et Constater” op de voorgevel betekent “Rechtschapen en Volhardend”

Stadhuis Enkhuizen Rijksmonument


Het stadhuis is het toonbeeld van de grote, welvarende stad, die Enkhuizen in de Gouden Eeuw was.
De gevel is circa 14 meter hoog en opgetrokken van baksteen met een bekleding aan de voorzijde van natuursteen. Het gebouw is 22 meter breed en bijna even diep.


Zolang als de bouw duurde, duurde ook de (eerste) restauratie in 1980/1982. De gehele voorgevel werd weggebroken, van een steviger fundering voorzien en weer geheel opgebouwd. Tegelijkertijd werd een algehele restauratie uitgevoerd en werden de werkvertrekken gemoderniseerd.

Het zeventiende eeuwse interieur is nog grotendeels authentiek en voorzien van rijk schilderwerk. De Burgemeesterskamer met geschilderd behang, schoorsteenstuk en plafondschildering en de kamers van de wethouders en de historische Schepenkamer met groen velours zijn nog altijd in gebruik en een geliefde trouwlocatie.De kamer is ingericht voor het voltrekken van een huwelijk met maximaal 60 personen. Als uw gezelschap groter is, kan eventueel uitgeweken worden naar de centrale hal op de eerste verdieping, de zogenaamde ‘Witte Zaal’.

Enkhuizen telt ruim 17.000 inwoners.

Sprookjeswonderland in Enkhuizen


Sprookjeswonderland is een ideaal uitstapje voor gezinnen en (groot)ouders met kinderen.

Wat ooit begon in 1973 met één man die voor de grap een kabouterpop maakte, is nu uitgegroeid tot een volwaardig attractiepark.

Achter het sprookjesachtige entreegebouw staan ouderwetse huisjes waarin van alles te beleven is. Er is een sprookjesbos, een kabouterbos, een voorstelling in kasteel Violinde, een tijdhuis met seizoensfeeën, diverse attracties (auto’s, bootjes, schommelschip, paardjes, trein), een speeltuin, een kinderboerderij, een picknickplek en diverse eet- en drinkgelegenheden.

Sprookjeswonderland Enkhuizen

2007  Onze Lars (4 jr.) en Anouchka (3 jr.)

Sprookjeswonderland Enkhuizen

Het park is geopend

van 30 maart t/m 29 oktober 2018
van 10.00 – 17.00 uur
Sprookjeswonderland
Kooizandweg 9
1601LK  Enkhuizen

Parkeren is gratis

http://sprookjeswonderland.nl/home/

Zwembad Enkhuizerzand


Recreatiebad Enkhuizerzand is een multifunctioneel zwembad waar men als zwemliefhebber prima kan gaan sporten of ontspannen, het is overzichtelijk en kindvriendelijk. Een prachtig gezinsbad!

Wedstrijdbad, recreatiebad, peuterbad, waterglijbaan, Turkse stoomcabines, zonnebanken, zwemmersbar, jetstreams, waterval, bruisplaten en bruisbanken, wij hebben het allemaal voor u!

Enkhuizen zwembad

Aan de natte bar of op het terras kunt u genieten van een hapje en een drankje terwijl u de kinderen goed in de gaten kunt houden. Ook kunt u vanuit uw stoel vanaf de zwemzaal genieten van de zeilschepen die over het IJsselmeer varen.


Onze zwemwaterbehandeling vindt plaats volgens de modernste technieken en de desinfectie middels zoutelektrolyse voorkomt dat u last heeft van een hinderlijke chloorlucht. Het zwemwater is van hoge kwaliteit en voldoet aan de huidige milieu eisen.

Kooizandweg 12
1601 LK Enkhuizen

https://zwembadenkhuizen.nl/

Westerstraat 158 Enkhuizen

Na de Drommedaris is Westerstraat 158 misschien wel het meest gefotografeerde pand van Enkhuizen. De prachtige classicistische gevel toont naast het cartouche met het jaartal 1617, de wapens van Oranje en van West-Friesland in het Fries.

De reliëfs, ter hoogte van de zolderverdieping, stellen links met het onderschrift „Hollandia” de Leeuw in de Hollandse Tuin voor en rechts met het onderschrift: „Dit is Jacobs Waterput” het Bijbelse tafereel van Jezus en de Samaritaanse vrouw (Genesis 29). De Hollandse Tuin was in die tijd een bekend motief en verwees naar de strijd van de Nederlanders tegen de Spanjaarden om hun onafhankelijkheid. In de top van de gevel is de Enkhuizer Stedenmaagd te zien.

G. van Arkel en A.W. Weismann, de architecten die aan het eind van de negentiende eeuw als eersten de monumenten in Noord-Holland inventariseerden, noemden deze gevel uit 1617 de mooiste renaissancegevel in heel Holland.

Westerstraat-158-Enkhuizen

Over de oorspronkelijke functie van het pand is niets bekend. In 1630 komt het pand voor het eerst in de archieven voor. Er woont dan ene Pieter Sweers (ijsercramer) in.

Van 1920 tot 1995 zijn er verschillende huisartsen in gevestigd geweest. Het pandje achter het woonhuis diende als praktijkruimte. De kleinzoon van één van deze huisartsen, de heer Corts, heeft het pand gekocht en aan een stichting geschonken. Deze stichting heeft de begane grondverdieping ter beschikking gesteld aan de Vereniging Oud Enkhuizen.

Historische entree van Enkhuizen


De Westerstraat (hoofdstraat) komt uit op de Koepoort en gaat over in het Westeinde.

De Koepoort of Westerpoort was eeuwenlang de westelijke toegangspoort tot de stad en is een onderdeel van de vestingwerken van Enkhuizen. Bij de stadsuitbreiding van 1590 had men de nieuwe westelijke toegang tot de stad beveiligd door een brede gracht met ophaalbrug en een houten poort. Er kwam een aarden omwalling met een nieuwe verdedigingsgracht en zeven bastions.

Een halve eeuw later wilde men de houten poort vervangen door een stenen poortgebouw (bouwtekening waarschijnlijk van Jacob van Campen). De flauwe bocht in de poortopening, gebruikelijk in die dagen, diende om schieten door de poort heen onmogelijk te maken. De beide gevels (aan stad- en streekzijde) zouden van stoere blokken gehouwen steen worden opgetrokken.

Enkhuizen-Koepoort

De eerste steen


Gebouwd in 1649 ter vervanging van een sinds de stadsuitbreiding van 1599 bestaand houten poortgebouw. Spoedig bleek dat het Bentheimer zandsteen voor de bouw niet geleverd kon worden. In 1654 maakte men de poort provisorisch af.

De poort had een militaire functie en diende ook als onderkomen voor de stadswacht en de ambtenaren, belast met innen van de accijnzen op de ingevoerde goederen.

Door de aanleg van de straatweg naar Hoorn, die in 1672 werd opgeleverd, kwam veel van het binnenkomend verkeer door de Koepoort. De poort werd echter niet onderhouden en raakte in verval. In 1730 werd de poort hersteld en van een koepel voorzien. In de kroonlijst aan de Streekzijde staat het jaartal van een verbouwing: 1730. In 1793 werd een uurwerk met klok in de koepel aangebracht.

De Stedenmaagd van Enkhuizen

Sinds de jaren ’30 van de 20e eeuw gaat het verkeer niet meer door de poort, maar wordt het eromheen geleid.

Sinds 1987 staat aan de stadszijde het door Han Sterk vervaardigde beeld van de stedemaagd die het wapen van Enkhuizen vasthoudt. Een stedenmaagd werd vaak als godin vereerd als zinnebeeld van een republiek.

Stedemaagd-wapen-Enkhuizen

Stadsgevangenis Enkhuizen

Het hoge smalle gebouw van baksteen is vrijwel geheel in de staat waarin het in 1612 gebouwd is bewaard gebleven. De begane grond en elke verdieping heeft 2 ruime cellen met weinig licht en lucht. Er zijn nog oude martelwerktuigen te vinden.

Elke verdieping heeft één smal en twee bredere gekoppelde kozijnen met glas in lood (inwendig van tralies voorzien). Op de beganegrond zijn er ramen met roeden ingeplaatst. De achtergevel bevat enkele kleine vensters. In de top geeft een luik met halfcirkelvormige ontlastingsboog erboven licht op de zolder.

Bij de restauratie in 1908 is de puntgevel hersteld en de oostelijke muur versterkt om verder scheef zakken te voorkomen. De gehele westelijke muur is vernieuwd.

Stadsgevangenis-Enkhuizen

De zeventiende eeuwse cellen zijn nog compleet aanwezig, getimmerd van zwaar eikenhout getimmerd, deuren en vensters voorzien van gesmeed ijzeren beslag en tralies uit de bouwtijd. Langs de voor- en achtergevels gangen, verbonden door een smalle gang langs de oostelijke muur. Boven de deuren op de eerste verdieping is het bouwjaar 1612 gesneden. Men bereikt deze verdieping langs een wenteltrap aan de oostmuur; hogerop zijn steektrappen aangebracht, evenals aan de achterzijde.

In de zomermaanden is het gebouw voor publiek toegankelijk.
De Stadsgevangenis in de Zwaanstraat (achter het Stadhuis) is van dinsdag t/m zondag geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur. Binnenkomen kost niets, maar er weer uit mogen kost voor volwassenen € 1,00 en voor kinderen € 0,50. Bron Gemeente Enkhuizen

De Drommedaris een bijzonder gebouw met een bijzondere geschiedenis

Een gebouw met een verleden, een heden maar zeker ook een toekomst. Van vestingtoren tot bruisend Cultureel Centrum, eeuwenlang is er een rol in het leven van de Enkhuizers vastgelegd voor de Drom

De vroegere Zuiden- of Ketenpoort is de zuidelijke toegangspoort van de stad bij de ingang van de Oude Haven. De benaming Ketenpoort verwijst naar de zoutketens (ten zuiden van de stad langs de Zuiderdijk) die via deze poort konden worden bereikt. Hier werd zeewater verdampt om het zout te verkrijgen waar haring mee werd geconserveerd.

Drommedaris-Enkhuizen

Later heette de poort ook Wilgenburg (voor het bolwerk waar de toren bij hoorde). In de 19e eeuw wordt de naam Drommedaris of Domburg gebruikt.Blijkbaar vond de bevolking dat het gebouw er uit zag als een „dromedaris”(met één “m”, waar die tweede „m” vandaan komt is een mysterie).Mogelijk is het gebouw vernoemd naar het VOC-schip met gelijke naam dat gebruikt werd door Jan van Riebeeck toen hij Kaap de Goede Hoop „ontdekte”.

Voor de Drommedaris staat een witte ophaalbrug (rijksmonument) die rond 1900 versmald is en de schepen toegang geeft tot de Oude Haven tussen de Paktuinen en de Dijk.

Het verdedigingswerk (onderdeel van de toenmalige stadsmuur) met geschutskelder en ruimte op de begane grond dateert uit 1540. Beide ruimtes bevatten kanonsgaten langs de wanden in nissen waar kanonnen stonden die de havens konden bestrijken. De bovenste ruimte heeft een ribgewelf.

Boven het gebouw op het dak stond een bouwsel met daarin gevangeniscellen(nu nog steeds op de eerste etage). Boven de poort is een cel voor ter dood veroordeelden, waar in het eikenhouten beschot jaartallen en soms gedichten zijn gekerfd. Buiten boven de ingang van deze poort  was in witte steen het wapen van de Keizer uitgehouwen met eronder de tekst: „Salig is de Stad en hoog gepresen, die peist om oorlog in tijdt van vrede.

De verdedigingstoren waakte over de havens en de Zuiderzee en had ongeveer de helft van zijn huidige hoogte. De Drommedaris bleef (met zijn kanonnen) samen met andere verdedigingswerken het havengebied domineren.

Aan de zijkant van de Drommedaris hangen twee ankers aan de muur. Volgens een legende zouden deze zijn buitgemaakt op de Geldersen bij een mislukte aanslag op Enkhuizen in 1537 (tijdens de Gelderse Oorlogen). De Enkhuizers kregen de vijf Gelderse schepen, die ’s nachts voor anker lagen, in de gaten en verjoegen hen, waarbij de Geldersen de ankerlijnen moesten kappen. De ankers zijn vervolgens opgevist en opgehangen als zegetekenen aan de Engelse/Oost-Indische Toren (zie kaartje rechtsboven). Deze toren werd echter in 1829 gesloopt, waarna de ankers samen met de gedenksteen zijn verplaatst naar de Drommedaris.

Tussen 1649-1657 (na de Tachtigjarige Oorlog tegen de Spanjaarden) werd het gebouw verhoogd. Waarschijnlijk had het iets te maken met het kunnen inhangen van het inmiddels beroemde carillon. In latere tijden liep de economie van Enkhuizen enorm terug en dreigde ook de voormalige Ketenpoort te vervallen. Veel huizen in de stad werden afgebroken en de bakstenen verkocht. Gelukkig is dat nooit gebeurd met dit historisch monument.