Archief van: Hoorn

Hoorn is een prachtige havenplaats aan de voormalige Zuiderzee, gesticht in de 13e eeuw. Jaarlijks genieten vele duizenden mensen van deze prachtige stad. Hoorn moet je echt een keer zien, horen, proeven en voelen! Het verleden van de machtige Verenigde Oost-Indische Compagnie, die in de 17e en 18e eeuw met zijn prachtige schepen handelsbetrekkingen onderhield met Aziatische landen, kom je nog overal tegen. Dat geeft de stad zijn bijzondere sfeer.

Hoorn één van de parels aan het Markermeer


Hoorn is een prachtige havenplaats aan de voormalige Zuiderzee, gesticht in de 13e eeuw.
De stad van de Scheepsjongens van Bontekoe (1618)  ademt de rijkdom van de VOC, WIC en de walvisvaarders.
Specerijen uit verre landen zijn vervangen door ondermeer watersport en toerisme.

Visnetten hangen te drogen aan de brug, soms wordt een oud schip opgeknapt of vertelt een Horinees het verhaal over de avonturen van de Jongens van Bontekoe of de Slag van Bossu, die ooit pal voor de Hoornse kust werd uitgevochten.

De stad kwam tot bloei in de 17e eeuw toen door de Verenigde Oostindische Compagnie de haven vol lag met trotse zeilschepen en de bemanning door de kleine straatjes en steegjes van Hoorn slenterde . . . het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen op de Rode Steen is daarvan exponent.

De Hoornse haven heeft altijd een grote rol gespeeld in het karakter en de ontwikkeling van de stad.
Eens het vertrekpunt van V.O.C. schepen, later thuishaven van de vissersvloot en tegenwoordig een geliefde plaats voor watersporters.

Hoorn telt zo’n 70.000 inwoners en ligt als een driehoek (met 9 km kustzone) in het Markermeer.
Ter vergroting van de havencapaciteit zijn tussen 1662-1665 in het Blauwe Hart twee landtongen aangelegd; het Visserseiland (voorheen Westeiland) en het Oostereiland.

Watersport en havens in Hoorn


Jaarlijks varen zo’n 70.000 watersporters de haven van Hoorn binnen.
Let op: u kunt de haven uitsluitend binnenvaren via de zuidzijde (bakboord vanaf het Markermeer).


De haven van Hoorn bestaat uit de Buiten-, de Binnen-, de Grashaven, WSV (De Vluchthaven) en de Karperskuyl. De Grashaven, de Vluchthaven en de Karperskuyl zijn (particuliere) watersportverenigingen. De gemeente Hoorn beheert de Buiten- en de Binnenhaven, welke op loopafstand van het centrum liggen.

Het centrum kent veel monumentale gebouwen met een unieke schoonheid (de Waag en het West-Fries museum).
De hoofdtoren (1500)  in de haven herbergt een uitstekend restaurant.
Winkels, terrasjes, cafeetjes en restaurants liggen op loopafstand.

Voor kinderen is er voldoende te beleven. Nabij de haven ligt het kleine Speelgoedmuseum.
Hoorn is het vertrekpunt van de Museum Stoomtram die naar Medemblik pendelt. Een belevenis die kleine zeebonken niet snel vergeten.

Wilt u met een zeilboot naar Hoorn dan kunt u een zeilboot huren en vaart u vanuit Enkhuizen zo richting Hoorn.

Hoorn Winkelstad

Winkelen in Hoorn


Een heel gezellig winkelrondje leidt je door een groot deel van de binnenstad met winkels gevestigd in historische panden.
U vindt zowel bekende als unieke zaken (boeken, antiek en curiosa).

Elke zaterdag en woensdagmiddag staat er door bijna de hele binnenstad een gezellige markt, op donderdag is het koopavond en de laatste zondag van de maand is er koopzondag.

Horeca in Hoorn


Hoorn heeft niet alleen dat beroemde Café aan de Haven waar Vader Abraham over zong.
Restaurants en brasseries zijn gevestigd in unieke monumentale panden en oude pakhuizen, zoals de Waag aan de Roode Steen en de robuuste Hoofdtoren in de haven.

Vrijwel elke keuken is vertegenwoordigd: Frans, Chinees, Thais, Indisch, Surinaams, Mexicaans, Grieks, Turks, Argentijns en Japans.

Hoorn Halve Maen

Cultuur in Hoorn


Op cultureel gebied kom je niets te kort in Hoorn.

Er zijn verschillende musea, het filmhuis en brasserie aan het Oostereiland (de voormalige gevangenis).

Het eiland is volledig gerenoveerd tot woongelegenheid en heeft twee musea, een filmhuis, toeristisch informatiepunt, restaurant en hotel.

Westfriesmuseum Hoorn Roode Steen

Monumenten in Hoorn


Hoorn is (na Amsterdam en Haarlem) de derde monumentenstad van Noord-Holland en sinds 1970 een beschermd stadsgezicht met 347 Rijks- en 212 gemeentelijke monumenten.
Het stadsbeeld getuigt van een roemrijk verleden met een bloeitijd tussen 1560 en 1660.

Vereniging Oud Hoorn streeft naar het behoud van de schoonheid en het in herinnering houden van het verleden van Hoorn en haar omgeving. Het ledental is gegroeid naar 2000.

Door het economisch verval in de 18e en 19e eeuw gaat de stedelijke welvaart achteruit.
Ruim 25 jaar werken gemeente en particulier initiatief nauw samen bij het restaureren van woonhuizen, kerken en monumenten (Hoofdtoren, Waag, Statenpoort, Oosterpoort, Bossuhuizen, Sint Pietershof, Statencollege enz.).

VVV

VVV Hoorn is gevestigd in het Westfries Museum, Roode Steen 1, 1621 CV Hoorn. U kunt er terecht voor alle toeristische informatie.
Telefoon: 0229 218343
www.vvvhoorn.nl

Veel activiteiten in Hoorn kunt u vinden op de specifieke pagina’s (rechts).

In Hoorn vindt u zes musea (op loopafstand van elkaar), diverse tentoonstellingsruimtes, talloze galerieën, ateliers en heel veel buitenkunst in parken, water en zelfs op daken. Historische educatie vindt u in de Oudheidskamers Nederlandse Kaap-Hoornvaarders aan het Achterom.

Het Westfries Museum

Roode Steen 1, 1621 CV HOORN    tel. 0229 280022

Geopend: dinsdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur

Gesloten: maandag, van 1/11 tot 1/3, Koningsdag, 1e Kerstdag, Nieuwjaarsdag, 15 augustus Lappendag

Entree: jongeren (tot 18 jaar) en museumkaarthouders: gratis, volwassenen: € 8,– en 65+: € 6,50

www.westfriesmuseum.com

Westfriesmuseum Hoorn Roode Steen

Sinds 1881 gehuisvest in het Statencollege. Dit statige Rijksmonument met karakteristiek rijkversierde gevel werd in 1632 gebouwd voor de Gecommitteerde Raden van West-Friesland en het Noorderkwartier. Gedurende de ruim honderd jaar dat het museum bestaat, werd het gebouw verrijkt met schuttersstukken, schoorsteenstukken, en interieuronderdelen die herinneren aan hun vroegere gebruikers en de vaderlandse geschiedenis.

De wapens van de zeven steden die vertegenwoordigd waren in dit bestuursorgaan zijn terug te vinden op de trapgevel en in de vergaderzaal (de huidige schutterijzaal). De plek van één van de eerste stenen huizen van Hoorn, het Proostenhuis. Een laatmiddeleeuwse gewelfkelder is één van de weinige overblijfselen van dit pand.
In 1994 werd het museum uitgebreid met een gemeentelijk monument, dat oorspronkelijk uit twee huizen bestond. In 1790 kregen de panden één voorgevel in classicistische stijl, naar een ontwerp van de architect Leendert Viervant.
Het monumentale hek dat de binnenplaats afsluit dateert uit 1729. Achter het museum ligt een binnentuin, waar gevelstenen en ornamenten van monumenten uit Hoorn te zien zijn.

Het Westfries Museum is een historisch museum met een zeer gevarieerde collectie.U kunt heerlijk dwalen door maar liefst 27 verschillende expositieruimtes, waar een enorme hoeveelheid voorwerpen te zien zijn op het gebied van bijvoorbeeld de geschiedenis van de stad Hoorn, de kunstnijverheid, de schutterij, de Verenigde Oostindische Compagnie, de handel en archeologie.
In elke ruimte glanst en schittert de rijke geschiedenis van West-Friesland u tegemoet. De totale collectie omvat 30.000 zowel klasieke èn eigentijdse objecten. Accent ligt op de periode 1500-1800. De aanloop, bloei en nasleep van De Gouden Eeuw.

Speelgoedmuseum De Kijkdoos

Vlakbij de Hoofdtoren aan de haven herbergt in een prachtig monument een indrukwekkende speelgoedverzameling. Antieke poppen en poppenhuizen, houten en blikken speelgoed, oude treintjes, autootjes en nog veel meer geven een kijk op hoe men vroeger speelde.
Kinderen staan in verwondering over de eenvoud van het speelgoed van hun grootouders en vergeten direct alle computerspelletjes van tegenwoordig. Ouderen wanen zich even terug in hun jeugd. Kinderen kunnen op zolder spelen met de aloude poppenkast, er is een Lego-tafel en een speurtocht.

Openingstijden : dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur.
Italiaanse Zeedijk 106, tel. 0229-217589

Museumstroomtram Hoorn-Medemblik

Rijke collectie stoomtramlocomotieven en rijtuigen en gelegenheid tot het maken van een
spannende tijdreis met stoomtram en boot. Gevestigd aan de Van Dedemstraat.

Het Affichemuseum

heeft een indrukwekkende collectie binnen- en buitenlandse affiches, die viermaal per jaar in wisselende thema’s worden geëxposeerd. Een overzicht van de affichekunst in Nederland neemt een permanente plaats in.

MUSEUM VAN DE TWINTIGSTE EEUW OP HET OOSTEREILAND

Nooit eerder veranderde er in honderd jaar zoveel. Daarom is de periode 1900-2000 zo interessant!
Honderden voorwerpen en vele stijlkamers maken duidelijk dat juist in deze eeuw veel is gebeurd.
In het voormalige gevangeniscomplex op het Oostereiland wordt samengewerkt met Cinema – en Brasserie & Hotel Oostereiland.

www.museumhoorn.nl

Hoorn Kunst en Cultuur Weekend

Vrijdagavond t/m zondagavond begin september.
Eén van de absolute culturele hoogtepunten van het jaar! Na de grootse opening op vrijdag zetten kunstenaars zaterdag hun atelierdeuren gratis open. Geniet van de havenconcerten in de Karperkuylhaven. Zondag is de binnenstad gevuld met honderden kunstkramen en vindt er een voorstelling plaats in Het Pakhuis.
2015 Stond Hoorn Kunst & Cultuur in het teken van Kaap Hoorn, om te vieren dat 400 jaar geleden twee schippers uit Hoorn vertrokken om als eersten de uiterste zuidpunt van Amerika te ronden.