Archief van: Plaatsen aan het IJsselmeer

Een aantal plaatsen aan het IJsselmeer uitgezocht door Zeilboten verhuur Windkracht 5 om vanuit Enkhuizen met Zeilboot te bezoeken

Hoorn één van de parels aan het Markermeer


Hoorn is een prachtige havenplaats aan de voormalige Zuiderzee, gesticht in de 13e eeuw.
De stad van de Scheepsjongens van Bontekoe (1618)  ademt de rijkdom van de VOC, WIC en de walvisvaarders.
Specerijen uit verre landen zijn vervangen door ondermeer watersport en toerisme.

Visnetten hangen te drogen aan de brug, soms wordt een oud schip opgeknapt of vertelt een Horinees het verhaal over de avonturen van de Jongens van Bontekoe of de Slag van Bossu, die ooit pal voor de Hoornse kust werd uitgevochten.

De stad kwam tot bloei in de 17e eeuw toen door de Verenigde Oostindische Compagnie de haven vol lag met trotse zeilschepen en de bemanning door de kleine straatjes en steegjes van Hoorn slenterde . . . het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen op de Rode Steen is daarvan exponent.

De Hoornse haven heeft altijd een grote rol gespeeld in het karakter en de ontwikkeling van de stad.
Eens het vertrekpunt van V.O.C. schepen, later thuishaven van de vissersvloot en tegenwoordig een geliefde plaats voor watersporters.

Hoorn telt zo’n 70.000 inwoners en ligt als een driehoek (met 9 km kustzone) in het Markermeer.
Ter vergroting van de havencapaciteit zijn tussen 1662-1665 in het Blauwe Hart twee landtongen aangelegd; het Visserseiland (voorheen Westeiland) en het Oostereiland.

Watersport en havens in Hoorn


Jaarlijks varen zo’n 70.000 watersporters de haven van Hoorn binnen.
Let op: u kunt de haven uitsluitend binnenvaren via de zuidzijde (bakboord vanaf het Markermeer).


De haven van Hoorn bestaat uit de Buiten-, de Binnen-, de Grashaven, WSV (De Vluchthaven) en de Karperskuyl. De Grashaven, de Vluchthaven en de Karperskuyl zijn (particuliere) watersportverenigingen. De gemeente Hoorn beheert de Buiten- en de Binnenhaven, welke op loopafstand van het centrum liggen.

Het centrum kent veel monumentale gebouwen met een unieke schoonheid (de Waag en het West-Fries museum).
De hoofdtoren (1500)  in de haven herbergt een uitstekend restaurant.
Winkels, terrasjes, cafeetjes en restaurants liggen op loopafstand.

Voor kinderen is er voldoende te beleven. Nabij de haven ligt het kleine Speelgoedmuseum.
Hoorn is het vertrekpunt van de Museum Stoomtram die naar Medemblik pendelt. Een belevenis die kleine zeebonken niet snel vergeten.

Wilt u met een zeilboot naar Hoorn dan kunt u een zeilboot huren en vaart u vanuit Enkhuizen zo richting Hoorn.

Hoorn Winkelstad

Winkelen in Hoorn


Een heel gezellig winkelrondje leidt je door een groot deel van de binnenstad met winkels gevestigd in historische panden.
U vindt zowel bekende als unieke zaken (boeken, antiek en curiosa).

Elke zaterdag en woensdagmiddag staat er door bijna de hele binnenstad een gezellige markt, op donderdag is het koopavond en de laatste zondag van de maand is er koopzondag.

Horeca in Hoorn


Hoorn heeft niet alleen dat beroemde Café aan de Haven waar Vader Abraham over zong.
Restaurants en brasseries zijn gevestigd in unieke monumentale panden en oude pakhuizen, zoals de Waag aan de Roode Steen en de robuuste Hoofdtoren in de haven.

Vrijwel elke keuken is vertegenwoordigd: Frans, Chinees, Thais, Indisch, Surinaams, Mexicaans, Grieks, Turks, Argentijns en Japans.

Hoorn Halve Maen

Cultuur in Hoorn


Op cultureel gebied kom je niets te kort in Hoorn.

Er zijn verschillende musea, het filmhuis en brasserie aan het Oostereiland (de voormalige gevangenis).

Het eiland is volledig gerenoveerd tot woongelegenheid en heeft twee musea, een filmhuis, toeristisch informatiepunt, restaurant en hotel.

Westfriesmuseum Hoorn Roode Steen

Monumenten in Hoorn


Hoorn is (na Amsterdam en Haarlem) de derde monumentenstad van Noord-Holland en sinds 1970 een beschermd stadsgezicht met 347 Rijks- en 212 gemeentelijke monumenten.
Het stadsbeeld getuigt van een roemrijk verleden met een bloeitijd tussen 1560 en 1660.

Vereniging Oud Hoorn streeft naar het behoud van de schoonheid en het in herinnering houden van het verleden van Hoorn en haar omgeving. Het ledental is gegroeid naar 2000.

Door het economisch verval in de 18e en 19e eeuw gaat de stedelijke welvaart achteruit.
Ruim 25 jaar werken gemeente en particulier initiatief nauw samen bij het restaureren van woonhuizen, kerken en monumenten (Hoofdtoren, Waag, Statenpoort, Oosterpoort, Bossuhuizen, Sint Pietershof, Statencollege enz.).

VVV

VVV Hoorn is gevestigd in het Westfries Museum, Roode Steen 1, 1621 CV Hoorn. U kunt er terecht voor alle toeristische informatie.
Telefoon: 0229 218343
www.vvvhoorn.nl

Veel activiteiten in Hoorn kunt u vinden op de specifieke pagina’s (rechts).

Enkhuizen aan het IJsselmeer


Enkhuizen is een stad en gemeente in de provincie Noord Holland, in de streek West-Friesland. Onder de stad Enkhuizen valt ook een deel van het dorpje Oosterdijk.
Een eeuwenoud stadje aan het IJsselmeer met een bijzonder rijke geschiedenis.
Enkhuizen is ongeveer rond het jaar 1000 ontstaan. Het dorp verkreeg in 1355 stadsrechten.
Zeshonderd jaar geleden was het een haven- en vissersdorp aan de Zuiderzee.
Aan het eind van de Middeleeuwen werden er havens gegraven en vestingwerken aangelegd. Dat leidde tot een bloeitijd in de zeventiende eeuw.

Drommedaris


De Zuiderpoort of Drommedaris werd omstreeks 1540 gebouwd ter verdediging van de haventoegangen. De toren is in 1649-1659 opgetrokken tot de tegenwoordige hoogte. In de achttiende eeuw kreeg de poort de naam De Drommedaris. Na 1659 is deze in gebruik geweest als wachtkazerne, gevangenis, accijnskantoor, spinnerij-weverij en telegraafkantoor en vanaf 1958 is de Drommedaris een Cultureel Centrum. Het carillon dateert van 1677 en is vervaardigd door Pieter Hemony en bestaat nu uit 44 klokken.

Drommedaris-Enkhuizen

Enkhuizen en de VOC


De Verenigde Oostindische Compagnie was in de 17e en 18e eeuw de grootste handelsonderneming ter wereld die met zijn prachtige schepen naar Aziatische landen reisde om handel te drijven. Door de gunstige ligging aan het IJsselmeer was Enkhuizen één van de belangrijkste steden met een eigen VOC kamer en de grootste haringvloot der Nederlanden. In het historische centrum met maar liefst 366 unieke rijksmonumenten (zoals de verdedigingstoren Drommedaris), beleef je hier de Gouden Eeuw opnieuw.

WINDKRACHT 5 Zeilboot huren Enkhuizen


Zeilbotenverhuur Windkracht 5 verhuurt nieuwe Bavaria kajuitzeiljachten vanuit de Compagnieshaven Enkhuizen.
De Windkracht 5 vloot: een Bavaria 3 x 34, 37 (2x). 37-2, 41, en C42 en de C45 ligt aan steigers A en kop H.
Onze zeiljachten zijn luxe uitgerust met: warm water, douche, fornuis, oven, koelbox, verwarming, automatische zwemvesten, marifoon en plotter. De grotere jachten hebben tevens: stuurautomaat, AIS, boegschroef en bimini.
Naast onze service bieden wij u een schoon en goed onderhouden zeiljacht voor een korte of langere huurperiode.
Wilt u een betrouwbare zeilboot huren kom dan naar Windkracht 5 in Enkhuizen.

Vanuit moderne Compagniehaven vaart u zo het IJsselmeer op richting: Markermeer (Edam, Monnickendam, HoornVolendam, Amsterdam), Medemblik, Den Oever, Urk, Friesland (Harlingen, Hindelopen, Lemmer, Stavoren) of de Waddenzee (Texel, Vlieland, Terschelling).


Compagnieshaven Windkracht 5

Cultuur in Enkhuizen


Enkhuizen is een gezellig plaatsje aan het IJsselmeer en kent naast de Compagnieshaven de oude binnenhaven voor het ware Wein, Weib und Gesang. Eten bij de Admiraal, een biertje happen bij ‘t Kleine Café (aan de haven) en ontbijten met verse broodjes van Bakkerij Piet Rood in de Westerstraat.

Evenementen in Enkhuizen


De Westfriese Waterweken, de Klipperrace en het Jazzfestival zijn een greep uit de vele evenementen die jaarlijks worden georganiseerd.

In het Zuiderzeemuseum tonen ambachtslieden hun werk en krijg je een indruk van het leven aan zee.

Ook het Flessenscheepjes-, Visserij- en het Enkhuizer Almanak-museum zijn een bezoek waard.

Gezinnen met jonge kinderen mogen Sprookjeswonderland zeker niet overslaan.

Cinema Enkhuizen (Paktuinen 1)
Zeven keer per week wordt er een actuele film vertoond, met middag-, kindervoorstellingen en op donderdag- en vrijdagavond een premierefilm.

Drommedaris (Paktuinen 1)
Unieke locatie voor theater, film, muziek, comedy en kleinkunst.

Stichting de Westerkerk (Westerstraat 138)
In 2001 geheel gerestaureerd en sindsdien voorzien van allerlei voorzieningen voor diners.

Gitaarsalon (Westerstraat 217)
Een intiem concertpodium om de gitaarmuziek onder de mensen te brengen. Beleef de akoestiek van de gitaar in huiselijke sfeer.

De Nieuwe Doelen (Spoorstraat 2)
Een cultureel centrum met diverse mogelijkheden

Pepper’s Jazz-Club (Peperhuis, Wierdijk 12)
Enkhuizen is wereldberoemd vanwege de jazzmuziek. Bij deze jazzclub worden 9 keer per jaar clubmiddagen georganiseerd waar jazz uiteraard centraal staat.

Jongerencentrum Cayen (Peperstraat 2)
Een prachtig cafe en een poppodium. Het is de plek voor jongeren die het beste van zichzelf en van hum omgeving willen maken, waar zij kunnen bijpraten en ontspannen.

Muziekkring Enkhuizen (Nutszaal, Patershof 4)
Hier worden 6 kamermuziekconcerten georganiseerd. De zaal staat bekend om de perfecte akoestiek, die geroemd wordt door zowel musici als bezoekers.

De Havens van Enkhuizen

Andijk aan het IJsselmeer

Andijk (uitspreken als Andoik) ligt in de gemeente Medemblik en heeft een typische open polderlandschap met koeien- en schapenweiden, tuinderijen, natuurgebieden, recreatieterreinen en cultuurhistorie.
Tweederde van het oppervlak van Andijk bestaat uit water. En daarmee is Andijk één van de waterrijkste gemeentes in de regio.
Niet voor niets staat de geschiedenis van Andijk al eeuwen in het teken van de strijd tegen het water.

Andijk

Geschiedenis van Andijk


De Proefpolder Andijk werd in 1926-1927 aangelegd in de Zuiderzee bij Andijk. Dit gebeurde als proef voor het inpolderen en cultiveren van de latere IJsselmeerpolders. In 1929 werd de Proefpolder geopend door de toenmalige Koningin Wilhelmina.

Andijk museum

Nationaal Museum Saet & Cruyt


Er zijn twee musea gevestigd in het gebouw van een voormalig gemaal van het Grootslag.
Het Poldermuseum en het Saet en Cruyt museum.

Gevestigd aan de Dijkweg 318-319 in Andijk tel. 0228-592227

Verder kunt u in Andijk naar de Hoedenverzameling “Zet ‘m op”,
Hornpad 11 Andijk, tel. 0228-592954.

Het Poldermuseum toont aan de hand van archeologische vondsten (voorwerpen, gereedschappen en foto’s) een overzicht van 5000 jaar leven en werken in de polder. De historie van het bodemgebruik en de ontwikkeling van oude naar moderne afwateringstechnieken. Er is onder meer een maquette met molens en een West-Friese boerenstijlkamer met personen in originele klederdracht en het interieur van een veeboerderij uit 1840. Een indrukwekkende centrifugaal pomp is nog in originele staat te bewonderen. http://www.poldermuseum.nl

Het nationaal Saet & Cruytmuseum toont een overzicht van het Nederlandse tuinzaadvak (de teelt van en de handel in groente- en bloemzaden) in verleden, heden en toekomst. Andijk is de bakermat van de ontwikkeling van het tuinzaadvak. Nederland staat met deze industrie op een toonaangevende wereldpositie. Met name in West-Friesland is het tuinzaadvak één van de grootste werkgevers. http://www.saetencruyt.nl


De Polder ‘Het Grootslag’


De polder “Het Grootslag” bevindt zich in Westfriesland in de driehoek Hoorn, Enkhuizen en Medemblik.

Een landschap dat in de laatste tientallen jaren veel veranderingen heeft ondergaan. Ruilverkaveling maakte van een vaarpolder (alle vervoer per schuit) een rijpolder. Boerderijen, tuinders-woningen en bedrijfsgebouwen stonden als lintbebouwing langs de dijken. De polder zelf (8000 ha groot) was vóór de verkaveling niet bewoond.

Door de aanwezigheid van een gemaal is Andijk leverancier van drinkwater voor de regio.

De bollenteelt was en is een bron van welvaart in de landbouw. Er werd zoveel geld aan de bollenteelt verdiend dat men in 1930 vlakbij de dijk een enorme gereformeerde kerk kon bouwen.


Watersportcentrum Andijk (een haven voor passanten)


Faciliteiten

 • Blauwe Vlag het herkennings- en kwaliteitssymbool voor goede stranden en jachthaven
 • Speelweide
 • Sanitair
 • Diverse supermarkten in Andijk en het nabij gelegen Wervershoof
 • Als passant kunt u gratis gebruikmaken van restaurants, bowlingcentrum, winkels, overdekte- en openluchtzwembaden en de diverse sportvoorzieningen op vakantiedorp Het Grootslag

De Westfriese Omringdijk


In West-Friesland ‘de Parel aan het IJsselmeer’ leert men Noord-Holland goed kennen. West-Friesland is rijk aan historie en natuurschoon. West- Friesland wordt omsloten door de 126 km lange Westfriese Omringdijk (de enige dijk ter wereld, die in zijn geheel tot monument is verklaard).

Rond de Westfriese Omringdijk zijn allerlei “dijkrelevante” musea met interessante informatie over Westfriesland en de Omringdijk.

Westfriese Omringdijk

Lemmer poort van Friesland


Het oude vissersdorp Lemmer met maritiem karakter heeft een gemoedelijk watersportcentrum en een prachtig strand aan het IJsselmeer.

Bij de haven staat ‘de Vuurtoren’ die ooit schitterde in de gelijknamige film van Pieter Verhoeff.
De watersporter vaart Lemmer binnen vanaf het IJsselmeer door de historische Lemstersluizen met sluiswachterhuisjes (uit 1888). Vanuit Lemmer ligt het Friese merengebied klaar voor verkenning.

In Lemmer staat het grootste nog in werking zijnde Ir. D.F. Wouda stoomgemaal van Europa (UNESCO werelderfgoed).


Lemmer aan het IJsselmeer


In de zomermaanden is Lemmer een drukke badplaats. Lemmer trekt behalve toeristen ook veel mensen aan uit omliggende plaatsen zoals: Emmeloord, Urk en Joure.

Lemmer heeft datgene, wat eigenlijk elke watersportstad moet hebben: de gemoedelijke sfeer van een oude havenplaats, wandelgebieden, culturele monumenten, tentoonstellingen, een lang zandstrand, grote en kleine meren, vaarten die uitnodigen tot vissen en zwemmen en natuurlijk: … heel veel frisse lucht!


Zeilen van Enkhuizen naar Lemmer

Van Enkhuizen vaart u in circa 4 uur naar Lemmer. De koers is ongeveer Noord-Oost en u zult bij de overheersende westenwinden vaak laveren. Houdt er rekening mee dat u bij de stuurboordslag richting Rotterdamse Hoek* vaart, waar de vrachtschepen hun aanloop naar Lemmer beginnen (*genoemd naar het puin van Rotterdam wat hier na de Tweede Wereldoorlog is gestort).

De stuurboordslag brengt u dicht langs de Steile Bank onder Oude Mirdum aan de Friese zuidkust en even verder bij de Vrouwezand bank. Een aantal zeilers zijn hier aan de grond gelopen.

Lijkt het u leuk om eens met een zeiljacht naar Lemmer te zeilen? Huur dan een goed onderhouden, modern Bavaria zeiljacht en vaar eenvoudig in een paar uurtjes met windkracht 5 zo naar Friesland. U kunt een zeilboot huren voor een dag, weekend, (mid)week of langer.

De aantrekkelijkheid van Lemsterland wordt vergroot door:

 • Aangrenzende boscomplexen Gaasterland en Kuinrebos
 • Fietspaden op en langs oude en nieuwe zeedijken naar Urk en Kuinre
 • Het schitterende vestingstadje Sloten (één van de Friese Elfsteden)
 • Joure met zijn subtropisch zwemparadijs
 • De bloemenvelden in de kop van de Noordoostpolder
Lemmer vuurtoren
 • Bavaria 40 Cruiser in Medemblik

Medemblik aan het IJsselmeer


De haven in Medemblik is regelmatig de thuishaven voor internationale topzeilers. Meerder keren per jaar vinden bij het regatta center belangrijke zeilwedstijden plaats zoals de Gold Cup en wereldkampioenschappen. Maar de meest belangrijke zeilwedstijd is toch wel de Delta Lloyd Regatta. Gedurende dit evenement dat altijd in mei plaatsvindt, komen de allerbeste zeilers ter wereld naar
Medemblik. Medemblik is sowieso al een uniek stadje, met de havens, kasteel Radboud en de leuke straatjes en winkeltjes, maar deze dagen bruist het plaatsje nog meer!