Archief van: Plaatsen aan het Markermeer

Ook hebben we een aantal plaatsen aan het Markermeer voor u uitgezocht zoals bijvoorbeeld Hoorn Deze plaats is gemakkelijk te bereiken als u een Zeilboot gaat huren bij Windkracht 5 vanuit Enkhuizen om via het naviduct het Krabbersgat met een van onze nieuwe Bavaria zeiljachten het te gaan bezoeken

Hoorn één van de parels aan het Markermeer


Hoorn is een prachtige havenplaats aan de voormalige Zuiderzee, gesticht in de 13e eeuw.
De stad van de Scheepsjongens van Bontekoe (1618)  ademt de rijkdom van de VOC, WIC en de walvisvaarders.
Specerijen uit verre landen zijn vervangen door ondermeer watersport en toerisme.

Visnetten hangen te drogen aan de brug, soms wordt een oud schip opgeknapt of vertelt een Horinees het verhaal over de avonturen van de Jongens van Bontekoe of de Slag van Bossu, die ooit pal voor de Hoornse kust werd uitgevochten.

De stad kwam tot bloei in de 17e eeuw toen door de Verenigde Oostindische Compagnie de haven vol lag met trotse zeilschepen en de bemanning door de kleine straatjes en steegjes van Hoorn slenterde . . . het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen op de Rode Steen is daarvan exponent.

De Hoornse haven heeft altijd een grote rol gespeeld in het karakter en de ontwikkeling van de stad.
Eens het vertrekpunt van V.O.C. schepen, later thuishaven van de vissersvloot en tegenwoordig een geliefde plaats voor watersporters.

Hoorn telt zo’n 70.000 inwoners en ligt als een driehoek (met 9 km kustzone) in het Markermeer.
Ter vergroting van de havencapaciteit zijn tussen 1662-1665 in het Blauwe Hart twee landtongen aangelegd; het Visserseiland (voorheen Westeiland) en het Oostereiland.

Watersport en havens in Hoorn


Jaarlijks varen zo’n 70.000 watersporters de haven van Hoorn binnen.
Let op: u kunt de haven uitsluitend binnenvaren via de zuidzijde (bakboord vanaf het Markermeer).


De haven van Hoorn bestaat uit de Buiten-, de Binnen-, de Grashaven, WSV (De Vluchthaven) en de Karperskuyl. De Grashaven, de Vluchthaven en de Karperskuyl zijn (particuliere) watersportverenigingen. De gemeente Hoorn beheert de Buiten- en de Binnenhaven, welke op loopafstand van het centrum liggen.

Het centrum kent veel monumentale gebouwen met een unieke schoonheid (de Waag en het West-Fries museum).
De hoofdtoren (1500)  in de haven herbergt een uitstekend restaurant.
Winkels, terrasjes, cafeetjes en restaurants liggen op loopafstand.

Voor kinderen is er voldoende te beleven. Nabij de haven ligt het kleine Speelgoedmuseum.
Hoorn is het vertrekpunt van de Museum Stoomtram die naar Medemblik pendelt. Een belevenis die kleine zeebonken niet snel vergeten.

Wilt u met een zeilboot naar Hoorn dan kunt u een zeilboot huren en vaart u vanuit Enkhuizen zo richting Hoorn.

Hoorn Winkelstad

Winkelen in Hoorn


Een heel gezellig winkelrondje leidt je door een groot deel van de binnenstad met winkels gevestigd in historische panden.
U vindt zowel bekende als unieke zaken (boeken, antiek en curiosa).

Elke zaterdag en woensdagmiddag staat er door bijna de hele binnenstad een gezellige markt, op donderdag is het koopavond en de laatste zondag van de maand is er koopzondag.

Horeca in Hoorn


Hoorn heeft niet alleen dat beroemde Café aan de Haven waar Vader Abraham over zong.
Restaurants en brasseries zijn gevestigd in unieke monumentale panden en oude pakhuizen, zoals de Waag aan de Roode Steen en de robuuste Hoofdtoren in de haven.

Vrijwel elke keuken is vertegenwoordigd: Frans, Chinees, Thais, Indisch, Surinaams, Mexicaans, Grieks, Turks, Argentijns en Japans.

Hoorn Halve Maen

Cultuur in Hoorn


Op cultureel gebied kom je niets te kort in Hoorn.

Er zijn verschillende musea, het filmhuis en brasserie aan het Oostereiland (de voormalige gevangenis).

Het eiland is volledig gerenoveerd tot woongelegenheid en heeft twee musea, een filmhuis, toeristisch informatiepunt, restaurant en hotel.

Westfriesmuseum Hoorn Roode Steen

Monumenten in Hoorn


Hoorn is (na Amsterdam en Haarlem) de derde monumentenstad van Noord-Holland en sinds 1970 een beschermd stadsgezicht met 347 Rijks- en 212 gemeentelijke monumenten.
Het stadsbeeld getuigt van een roemrijk verleden met een bloeitijd tussen 1560 en 1660.

Vereniging Oud Hoorn streeft naar het behoud van de schoonheid en het in herinnering houden van het verleden van Hoorn en haar omgeving. Het ledental is gegroeid naar 2000.

Door het economisch verval in de 18e en 19e eeuw gaat de stedelijke welvaart achteruit.
Ruim 25 jaar werken gemeente en particulier initiatief nauw samen bij het restaureren van woonhuizen, kerken en monumenten (Hoofdtoren, Waag, Statenpoort, Oosterpoort, Bossuhuizen, Sint Pietershof, Statencollege enz.).

VVV

VVV Hoorn is gevestigd in het Westfries Museum, Roode Steen 1, 1621 CV Hoorn. U kunt er terecht voor alle toeristische informatie.
Telefoon: 0229 218343
www.vvvhoorn.nl

Veel activiteiten in Hoorn kunt u vinden op de specifieke pagina’s (rechts).

Enkhuizen aan het IJsselmeer


Enkhuizen is een stad en gemeente in de provincie Noord Holland, in de streek West-Friesland. Onder de stad Enkhuizen valt ook een deel van het dorpje Oosterdijk.
Een eeuwenoud stadje aan het IJsselmeer met een bijzonder rijke geschiedenis.
Enkhuizen is ongeveer rond het jaar 1000 ontstaan. Het dorp verkreeg in 1355 stadsrechten.
Zeshonderd jaar geleden was het een haven- en vissersdorp aan de Zuiderzee.
Aan het eind van de Middeleeuwen werden er havens gegraven en vestingwerken aangelegd. Dat leidde tot een bloeitijd in de zeventiende eeuw.

Drommedaris


De Zuiderpoort of Drommedaris werd omstreeks 1540 gebouwd ter verdediging van de haventoegangen. De toren is in 1649-1659 opgetrokken tot de tegenwoordige hoogte. In de achttiende eeuw kreeg de poort de naam De Drommedaris. Na 1659 is deze in gebruik geweest als wachtkazerne, gevangenis, accijnskantoor, spinnerij-weverij en telegraafkantoor en vanaf 1958 is de Drommedaris een Cultureel Centrum. Het carillon dateert van 1677 en is vervaardigd door Pieter Hemony en bestaat nu uit 44 klokken.

Drommedaris-Enkhuizen

Enkhuizen en de VOC


De Verenigde Oostindische Compagnie was in de 17e en 18e eeuw de grootste handelsonderneming ter wereld die met zijn prachtige schepen naar Aziatische landen reisde om handel te drijven. Door de gunstige ligging aan het IJsselmeer was Enkhuizen één van de belangrijkste steden met een eigen VOC kamer en de grootste haringvloot der Nederlanden. In het historische centrum met maar liefst 366 unieke rijksmonumenten (zoals de verdedigingstoren Drommedaris), beleef je hier de Gouden Eeuw opnieuw.

WINDKRACHT 5 Zeilboot huren Enkhuizen


Zeilbotenverhuur Windkracht 5 verhuurt nieuwe Bavaria kajuitzeiljachten vanuit de Compagnieshaven Enkhuizen.
De Windkracht 5 vloot: een Bavaria 3 x 34, 37 (2x). 37-2, 41, en C42 en de C45 ligt aan steigers A en kop H.
Onze zeiljachten zijn luxe uitgerust met: warm water, douche, fornuis, oven, koelbox, verwarming, automatische zwemvesten, marifoon en plotter. De grotere jachten hebben tevens: stuurautomaat, AIS, boegschroef en bimini.
Naast onze service bieden wij u een schoon en goed onderhouden zeiljacht voor een korte of langere huurperiode.
Wilt u een betrouwbare zeilboot huren kom dan naar Windkracht 5 in Enkhuizen.

Vanuit moderne Compagniehaven vaart u zo het IJsselmeer op richting: Markermeer (Edam, Monnickendam, HoornVolendam, Amsterdam), Medemblik, Den Oever, Urk, Friesland (Harlingen, Hindelopen, Lemmer, Stavoren) of de Waddenzee (Texel, Vlieland, Terschelling).


Compagnieshaven Windkracht 5

Cultuur in Enkhuizen


Enkhuizen is een gezellig plaatsje aan het IJsselmeer en kent naast de Compagnieshaven de oude binnenhaven voor het ware Wein, Weib und Gesang. Eten bij de Admiraal, een biertje happen bij ‘t Kleine Café (aan de haven) en ontbijten met verse broodjes van Bakkerij Piet Rood in de Westerstraat.

Evenementen in Enkhuizen


De Westfriese Waterweken, de Klipperrace en het Jazzfestival zijn een greep uit de vele evenementen die jaarlijks worden georganiseerd.

In het Zuiderzeemuseum tonen ambachtslieden hun werk en krijg je een indruk van het leven aan zee.

Ook het Flessenscheepjes-, Visserij- en het Enkhuizer Almanak-museum zijn een bezoek waard.

Gezinnen met jonge kinderen mogen Sprookjeswonderland zeker niet overslaan.

Cinema Enkhuizen (Paktuinen 1)
Zeven keer per week wordt er een actuele film vertoond, met middag-, kindervoorstellingen en op donderdag- en vrijdagavond een premierefilm.

Drommedaris (Paktuinen 1)
Unieke locatie voor theater, film, muziek, comedy en kleinkunst.

Stichting de Westerkerk (Westerstraat 138)
In 2001 geheel gerestaureerd en sindsdien voorzien van allerlei voorzieningen voor diners.

Gitaarsalon (Westerstraat 217)
Een intiem concertpodium om de gitaarmuziek onder de mensen te brengen. Beleef de akoestiek van de gitaar in huiselijke sfeer.

De Nieuwe Doelen (Spoorstraat 2)
Een cultureel centrum met diverse mogelijkheden

Pepper’s Jazz-Club (Peperhuis, Wierdijk 12)
Enkhuizen is wereldberoemd vanwege de jazzmuziek. Bij deze jazzclub worden 9 keer per jaar clubmiddagen georganiseerd waar jazz uiteraard centraal staat.

Jongerencentrum Cayen (Peperstraat 2)
Een prachtig cafe en een poppodium. Het is de plek voor jongeren die het beste van zichzelf en van hum omgeving willen maken, waar zij kunnen bijpraten en ontspannen.

Muziekkring Enkhuizen (Nutszaal, Patershof 4)
Hier worden 6 kamermuziekconcerten georganiseerd. De zaal staat bekend om de perfecte akoestiek, die geroemd wordt door zowel musici als bezoekers.

De Havens van Enkhuizen

Pampus aan het Markermeer

Op de ondiepte Pampus werd in 1870 (na de Frans – Duitse oorlog) gestart met de bouw van het eiland en fort Pampus.

Voor de verdediging van Amsterdam (tegen aanvallen over de toenmalige open Zuiderzee) werd Fort Pampus gebouwd dat in 1895 gereed was. Eén van de 42 Vestingwerken van de Stelling van Amsterdam.

Tegenwoordig kunt u dit fort tegen betaling bezoeken. U wordt ontvangen door een fortwachter, die jong en oud aan de hand van multimedia en rondleidingen, speurtochen en games leert over de geschiedenis van Pampus en de Stelling van Amsterdam.

Pampus Markermeer

Marken aan het Markermeer


Voormalig eiland Marken Marken is sinds 1957 door een dam verbonden met het vaste land. Eiland Marken werd in de 13e eeuw door monniken ingedijkt. Op het hoogste punt waar nu een kerk staat stond vroeger het klooster. De lager gelegen huisjes werden wegens vele overstromingen gebouwd op terpen. Men leefde van landbouw en visserij. Begin vorige eeuw had Marken nog een vloot van 137 botters.

Marken Markermeer
Marken Markermeer

Edam aan het Markermeer

Edam is een liefdevol onderhouden dorp met trapgevel-huisjes, een speeltoren met carrilon, een mooi stadhuis en natuurlijk de kaasmarkt (meestal op woensdag in juni en augustus). In 1574 kreeg Edam het recht een kaasmarkt te houden. Hier wordt het welbekende bolvorige kaasje het ‘Edammertje’ (sedert de veertiende eeuw) verhandelt.  In het waaggebouw (anno 1778) zit een kaaswinkeltje. De marktplaast is een grote gewervelde brug genaamd de Damsluis. Het fort bij Edam is één van de 42 vestingen van de Stelling van Amsterdam.

Edam Kaasmarkt
Edam Kaasboot

Volendam aan het Markermeer

Volendam is een toeristisch oud vissersdorp dat in de 15e eeuw ontstond. Met veel café’s, restaurantjes en hotel Spaander (anno 1881) aan de haven. Naast een heerlijk visje eten kunt u hier (net als vele BN-ers) op de foto in Volendammer klederdracht.

Volendam Markermeer

Muiden aan het Markermeer

Muiden is een geliefd historisch plaatsje aan de monding van de Vecht. Muiden heeft zijn naam te danken aan de muisgrijze uniformen van de Nederlandse troepen 1939.

Het Muiderslot dat rond 1280 gebouwd werd in opdracht van graaf Floris V is samen met forteiland Pampus onderdeel van de Stelling van Amsterdam.

Het bekende terras van café ‘Ome Co’ aan de zuiderzeesluis (anno 1673) naar de Vecht trekt veel bezoekers.

Muiden Markermeer

Geschiedenis van Muiden

Muiden, een vestingstad in de provincie Noord-Holland dateert uit de vroege middeleeuwen en komt van ‘Amuda’ dat monding betekent. Men doelt op de monding van de ‘Aa’, de oude naam voor de ‘Vecht’.

Muiden, een vestingstad in de provincie Noord-Holland dateert uit de vroege middeleeuwen en komt van ‘Amuda’ dat monding betekent. Men doelt op de monding van de ‘Aa’, de oude naam voor de ‘Vecht’.

Nadat het land aan graaf Floris V van Holland werd geschonken kreeg Muiden in 1296 opnieuw stadsrechten en in datzelfde jaar werd graaf Floris V in Muiderberg vermoord.
Tijdens de Tachtigjarige Oorlog vond (in 1576) de aanval op Muiden plaats, met de bevrijding door het Spaanse leger als gevolg.

In 1672 (ook wel het rampjaar) trokken vijandige legers naar Amsterdam. Naarden viel in handen van de vijand maar door onderwaterzetting van het gebied tussen Muiden en Gorkum bleef Muiden uit handen van de vijand. Onderwaterzetting was van groot belang voor de bekende verdedigingslinies zoals de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam (zie foto).

De Vecht was voor Utrecht een belangrijke verbinding met de Zuiderzee. Toen Utrecht in 1672 door het Franse leger was bezet werd eindelijk begonnen met de bouw van de sluis aan de monding van de Vecht in Muiden.

De taken van de sluis waren:

  • Schutsluis voor de scheepvaart tussen Zuiderzee en Vecht
  • Verdediging van land tegen de Zuiderzee
  • Militaire functie

Toch werd Muiden in 1795 door Franse troepen veroverd. Tijdens een kort bezoek van keizer Napoleon in 1812 werden Muiden en Muiderberg samengevoegd tot een gemeente. Een jaar later werden Muiden door Pruisische troepen en Russische kozakken bevrijd.

Hollandse Waterlinie

Muiden maakt deel uit van de Hollandse Waterlinie.
Op 9 januari 1901 is Muiden bij Koninklijk besluit overgegaan naar de Stelling van Amsterdam. Forteiland Pampus (gebouwd 1887-1897) was bestemd om samen met het vuurtoreneiland bij Durgerdam en de batterij bij de Diemer Zeedijk de ingang van het IJ te beschermen.

De sluis verloor haar functie na het opheffen van de vesting Muiden (1926) en het afsluiten van de Zuiderzee met de Afsluitdijk (1932).
Na een volledige restauratie en modernisering van de sluis in 1975 wordt zij nu nog voor pleziervaart gebruikt.

muiden-hollandse-waterlinie

Muiden aan het IJmeer

Sinds 1 januari 2016 is de voormalige gemeente Muiden met Naarden en Bussum samengevoegd tot de nieuwe gemeente Gooise Meren.

In Muiden kunt u prachtige schepen de zeesluis zien binnenvaren, wandelen door historische straatjes langs gezellige winkeltjes en vele terrassen.
Schippers- en zeilerscafé Ome Ko is een waar begrip onder de watersporters.
Direct aan de Groote Zeesluis, waar de Vecht in het IJsselmeer uitmondt, met terras aan de sluis treft u in de zomer een theater!
Het café, destijds D’Gooyse Boer, met tapvergunning sinds 1810 werd al bezocht door Napoleon.
De waard was ook sluismeester, tolheffer, boer en pakketbezorger. Toen in 1959 Ko van der Weijden kwam tappen werd de kroeg steeds drukker.

Eveneens aan de monding van de Vecht, met een geschiedenis van ruim 1000 jaar gastvrijheid, staat het Eethuys-Cafe Graaf Floris V van Muyden.
Vóór de grote historische restauratie in 1977 heette deze uitspanning Herberg Hertog van Gelre (1652).
Volop gezelligheid en bedrijvigheid, historie van bijna elf vervlogen eeuwen voel, zie en proef je in dit bourgondische restaurant.

Het Muiderslot

Aan de monding van de Vecht staat de middeleeuwse burcht van graaf Floris V, bouwheer van het Muiderslot (kort na 1285).
Een vierkant kasteel met ronde hoektorens gelegen in vestigingswerken en grachten. Met uitzicht op de haven van Muiden en over de voormalige Zuiderzee.

Het Muiderslot werd van 1895-1910 gerestaureerd.
De inrichting belicht vooral de 17e eeuw, de periode waarin dichter, schrijver en historicus P.C. Hooft het kasteel bewoonde.
Met een audiotour of rondleiding kunt u via de Toren-/Ridderroute een door het kasteel wandelen. Voor kinderen is er een speurtocht met een virtuele ridderslag.
De vesting toont zeven eeuwen verdedigingswerken.

Het Muizenfort

De vesting Muiden was van belang voor de verdediging van de Vechtmonding en de daarin gelegen sluizen, de zeedijk (richting Muiderberg) en de Naardertrekvaart.
In 1874 begon de bouw van het Muizenfort en de kazerne, waar zo’n 100 manschappen konden verblijven.
Het Muizenfort is een bomvrij fort met zware, gemetselde tongewelven en is bedekt met veel zand, wat het effect van inslagen beperkte en regenwater zuiverde.

In ongeveer 1939 gebeurde de naamwisseling van ‘Gebouw C’ naar ‘Muizenfort’. De naam verwijst naar de muisgrijze uniformen van de militairen.
Het Ministerie van Defensie gebruikte het fort tot 1973. Daarna was het even een jongerencentrum en van 2007 tot 2015 was er een museum.
In 2011 werden zowel het Muizenfort als de kazerne gerestaureerd. Helaas is het Muizenfort niet meer toegankelijk.

Tweede Wereldoorlog

Versperringen tegen pantservoertuigen werden vlak voor het begin van de Tweede Wereldoorlog op de dijk aangebracht maar hebben nooit gefunctioneerd.

Forteiland Pampus

Pampus ligt op een half uurtje varen vanaf Muiden. Het forteiland is een onderdeel van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
Het eiland is bereikbaar met veerdienst of eigen boot. U kunt het fort bezichtigen met een gids of zelf op onderzoek uitgaan met een plattegrond. Bezoekers met een eigen boot kunnen gratis het Pampus Paviljoen bezoeken voor een hapje en een drankje en een mooi uitzicht over het IJmeer.